Suszarnia na podczerwień do warzyw, owoców, mięsa
- Kod produktu: 192
- Dostępność: W magazynie
-
29 400zł netto
Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń +48576728763
Korzystając z komór suszących produkowanych przez naszą firmę LabEcoTech, otrzymujesz sprzęt, który może doskonale wysuszyć każdy produkt, od jabłek, mięsa, śliwek po ananasy, papaję i uszy wieprzowe.
Jak wiadomo, każdy produkt ma odpowiednio swój sezon dojrzewania i sezon suszenia. Nasz sprzęt jest uniwersalny, jeśli kupisz szafkę do suszenia pomidorów, śliwek, moreli w lecie, to w okresie jesienno-zimowym możesz łatwo wysuszyć każdy inny produkt, który będzie interesujący dla Twojej firmy, na przykład dynię, buraki, jabłka, gruszki i itp.
Zasada suszenia w podczerwieni polega na równomiernym narażeniu na promieniowanie podczerwone na całym obszarze produktu w celu usunięcia wilgoci na poziomie komórkowym bez naruszania integralności błony komórkowej, to znaczy energia zużywana przez emitery podczerwieni jest wydawana bezpośrednio na ogrzewanie produktu, a nie powietrza, jak na suszenie konwekcyjne.
Proces suszenia w podczerwieni jest kontrolowany za pomocą dotyku z prostym i intuicyjnym interfejsem, dzięki czemu masz możliwość zaprogramowania komory suszenia do pracy z dowolnym produktem. Stopniowe programowanie procesu suszenia zapewnia racjonalne wykorzystanie zasobów elektrycznych i czasu, ponieważ na każdym etapie masz możliwość ustawienia optymalnego czasu, temperatury i szybkości wentylacji. Ponieważ procesowi suszenia w podczerwieni towarzyszy intensywne uwalnianie wilgoci, istnieje potrzeba jego usunięcia. Dzięki dostosowanemu systemowi wentylacji wilgoć uwalniana podczas procesu suszenia jest równomiernie usuwana w całym obszarze produktu z komory suszenia na każdym etapie procesu suszenia.
Suszenie na podczerwień i jego programowanie krok po kroku zapewniają wysoką wydajność komory suszenia na podczerwień, zwiększają wydajność i zmniejszają koszty energii, co z kolei prowadzi do obniżenia kosztów produktu końcowego i zwiększenia zysku przedsiębiorstwa, a także przyciąga klientów ze względu na niższą cenę na rynku.
Bez innowacyjnego sprzętu osiągnięcie sukcesu i przetrwanie presji ze strony bardziej zaawansowanych firm jest dość trudne. Jednak wiele nowoczesnych rozwiązań jest w stanie zapewnić stabilny rozwój firmy, wzrost sprzedaży i redukcję kosztów, umożliwiając przedsiębiorstwom pozostanie w czołówce tak długo, jak to możliwe. Jednym z takich rozwiązań jest suszenie w podczerwieni.
ZALETY SUSZENIA PODCZERWIENI PRODUKTÓW I MATERIAŁÓW
Zastosowanie promieniowania podczerwonego do suszenia produktów spożywczych (owoce, warzywa, jagody, grzyby, rośliny okopowe, mięso, owoce morza, przekąski, ser, herbata, zioła, pyłek roślinny) zapewnia:
- zapewniając atrakcyjną prezentację i zachowanie składu przetwarzanych surowców;
- prawie całkowita bezpłodność, dzięki której następuje nie tylko całkowite zniszczenie szkodliwych mikroorganizmy, ale także zapobieganie ich dalszemu rozwojowi;
- aktywacja procesów biologicznych przyczyniających się do poprawy jakości produktu.
- konserwacja enzymów, ponieważ suszenie można przeprowadzić w niskiej temperaturze.
- minimalne koszty energii na jednostkę produktu gotowego.
A co najważniejsze - promienie podczerwone NIE szkodzą ludzkiemu ciału i środowisku. Tak więc produkty wytwarzane przez twoje przedsiębiorstwo zachowają wszystkie swoje użyteczne właściwości, będą minimalnie podatne na uszkodzenia, a jego trwałość znacznie się wydłuży. Technologia suszenia w podczerwieni jest również stosowana do przetwarzania zboża, pasz dla zwierząt, przypraw, piasku, węgla, pigmentu, trocin i innych materiałów, których przechowywanie i stosowanie wymaga usunięcia nadmiaru wilgoci.
Sprzęt do suszenia do produkcji kupuje się w LabEcoTech. Wszystkie nasze instalacje wykonane są z wysokiej jakości materiału - stali nierdzewnej. Dostępne są również czujniki temperatury, wentylatory, warto wspomnieć o możliwości operacyjnego zakończenia cyklu pracy suszarki.
Produkty spożywcze doskonale zachowują swoje właściwości odżywcze i smakowe. Urządzenia suszące, komory suszące, linie suszące, suszarnie, których cena jest niska, spełniają wszystkie wymagania dotyczące bezpieczeństwa urządzeń i standardów technologicznych.
Krótki opis technologii i wyposażenia do suszenia.
Technologia suszenia w podczerwieni lub usuwania wilgoci ma wiele istotnych zalet w porównaniu z tradycyjną technologią konwekcyjną (suszenie gorącym powietrzem)
1. Rentowność, do odparowania 1 litra wody (1 kW) potrzeba mniej energii. Promienie cieplne przenikają przez grubość produktu do 10-20 mm, a sam produkt i zawarta w nim wilgoć są podgrzewane. Proces podgrzewania jest kilkakrotnie bardziej intensywny niż w przypadku nadmuchu gorącego powietrza, a woda bardzo intensywnie zamienia się w parę. System wentylacji służy tylko do kierowania pary na zewnątrz komory i pomieszczenia
2. Szybkość suszenia. Technologia podczerwieni umożliwia kilkakrotnie szybsze usuwanie wilgoci w niższej temperaturze niż technologia konwekcyjna.
3. Brak pylenia. Jeśli w produkcie obecna jest drobno zdyspergowana frakcja, każde przedmuchanie doprowadzi do pylenia i przedostania się do układu wentylacyjnego, gdzie zmieszany z parą dostanie się do środowiska. W technologii na podczerwień system wentylacyjny usuwa czystą parę, w której nie ma zanieczyszczeń produktu w postaci cząstek kurzu, a energia tej pary może być wykorzystana do ogrzewania pomieszczenia w zimie.
4. Sterylizacja produktu. Biorąc pod uwagę fakt, że termiczne promienie podczerwone przechodzą przez całą grubość produktu, podczas suszenia proces sterylizacji odbywa się automatycznie, niszczenie lub hamowanie różnych rodzajów bakterii, co z kolei poprawia jakość produktu i eliminuje potrzebę dodatkowej sterylizacji.
Nazwa suszarni: | BASIC nа 10 tac | 16 tac | 24 tace | 32 tace | 44 tace | 56 tac | 56 tac x2 |
Wydajność dla produktu przed suszeniem, kg/dzień | do 250 | do 1000 | do 1500 | do 2000 | do 2500 | do 3000 | do 6000 |
Moc suszarni, kW | 7 | 10 | 14 | 20 | 26 | 34 | 68 |
Średnie zużycie prądu, kW/godzinę | 5 | 7 | 10 | 16 | 20 | 25 | 50 |
Rozmiar tac, mm | 600х600 | 600х600 | 600х600 | 600х600 | 600х600 | 600х600 | 800х800 |
Ilość tac, szt | 10 | 16 | 24 | 32 | 44 | 56 | 56 |
Czas suszenia, w godzinach | 1-3* | 1-3* | 1-3* | 1-3* | 1-3* | 1-3* | 1-3* |
Waga suszarni, kg | 155 | 155 | 175 | 220 | 260 | 300 | 455 |
Wymiary suszarni, mm (W/S/D) | 1100/750 /1450 | 1100/750 /1450 | 1280/750 /1450 | 1560/750 /1450 | 1820/750 /1450 | 2150/750 /1450 | 2100/1150 /1850 |
Cena (netto) | 35 780 | 46 660 | 56 516 | 69 764 | 82 820 | 94 372 | 137 769 |
Więcej szczegółów oraz informacji możesz dowiedzieć się u naszych konsultantów.