Suszarnia na podczerwień do warzyw, owoców, mięsa

  • Kod produktu: 192
  • Dostępność: W magazynie
  • 22 500zł netto


Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń +48576728763

Korzystając z komór suszących produkowanych przez naszą firmę LabEcoTech, otrzymujesz sprzęt, który może doskonale wysuszyć każdy produkt, od jabłek, mięsa, śliwek po ananasy, papaję i uszy wieprzowe.


Jak wiadomo, każdy produkt ma odpowiednio swój sezon dojrzewania i sezon suszenia. Nasz sprzęt jest uniwersalny, jeśli kupisz szafkę do suszenia pomidorów, śliwek, moreli w lecie, to w okresie jesienno-zimowym możesz łatwo wysuszyć każdy inny produkt, który będzie interesujący dla Twojej firmy, na przykład dynię, buraki, jabłka, gruszki i itp.


  Zasada suszenia w podczerwieni polega na równomiernym narażeniu na promieniowanie podczerwone na całym obszarze produktu w celu usunięcia wilgoci na poziomie komórkowym bez naruszania integralności błony komórkowej, to znaczy energia zużywana przez emitery podczerwieni jest wydawana bezpośrednio na ogrzewanie produktu, a nie powietrza, jak na suszenie konwekcyjne.


  Proces suszenia w podczerwieni jest kontrolowany za pomocą dotyku z prostym i intuicyjnym interfejsem, dzięki czemu masz możliwość zaprogramowania komory suszenia do pracy z dowolnym produktem. Stopniowe programowanie procesu suszenia zapewnia racjonalne wykorzystanie zasobów elektrycznych i czasu, ponieważ na każdym etapie masz możliwość ustawienia optymalnego czasu, temperatury i szybkości wentylacji. Ponieważ procesowi suszenia w podczerwieni towarzyszy intensywne uwalnianie wilgoci, istnieje potrzeba jego usunięcia. Dzięki dostosowanemu systemowi wentylacji wilgoć uwalniana podczas procesu suszenia jest równomiernie usuwana w całym obszarze produktu z komory suszenia na każdym etapie procesu suszenia.


  Suszenie na podczerwień i jego programowanie krok po kroku zapewniają wysoką wydajność komory suszenia na podczerwień, zwiększają wydajność i zmniejszają koszty energii, co z kolei prowadzi do obniżenia kosztów produktu końcowego i zwiększenia zysku przedsiębiorstwa, a także przyciąga klientów ze względu na niższą cenę na rynku.


  Bez innowacyjnego sprzętu osiągnięcie sukcesu i przetrwanie presji ze strony bardziej zaawansowanych firm jest dość trudne. Jednak wiele nowoczesnych rozwiązań jest w stanie zapewnić stabilny rozwój firmy, wzrost sprzedaży i redukcję kosztów, umożliwiając przedsiębiorstwom pozostanie w czołówce tak długo, jak to możliwe. Jednym z takich rozwiązań jest suszenie w podczerwieni.


ZALETY SUSZENIA PODCZERWIENI PRODUKTÓW I MATERIAŁÓW

Zastosowanie promieniowania podczerwonego do suszenia produktów spożywczych (owoce, warzywa, jagody, grzyby, rośliny okopowe, mięso, owoce morza, przekąski, ser, herbata, zioła, pyłek roślinny) zapewnia:


  •  zapewniając atrakcyjną prezentację i zachowanie składu przetwarzanych surowców;
  •  prawie całkowita bezpłodność, dzięki której następuje nie tylko całkowite zniszczenie szkodliwych mikroorganizmy, ale także zapobieganie ich dalszemu rozwojowi;
  •  aktywacja procesów biologicznych przyczyniających się do poprawy jakości produktu.
  •  konserwacja enzymów, ponieważ suszenie można przeprowadzić w niskiej temperaturze.
  •  minimalne koszty energii na jednostkę produktu gotowego.

A co najważniejsze - promienie podczerwone NIE szkodzą ludzkiemu ciału i środowisku. Tak więc produkty wytwarzane przez twoje przedsiębiorstwo zachowają wszystkie swoje użyteczne właściwości, będą minimalnie podatne na uszkodzenia, a jego trwałość znacznie się wydłuży. Technologia suszenia w podczerwieni jest również stosowana do przetwarzania zboża, pasz dla zwierząt, przypraw, piasku, węgla, pigmentu, trocin i innych materiałów, których przechowywanie i stosowanie wymaga usunięcia nadmiaru wilgoci.


Sprzęt do suszenia do produkcji kupuje się w LabEcoTech. Wszystkie nasze instalacje wykonane są z wysokiej jakości materiału - stali nierdzewnej. Dostępne są również czujniki temperatury, wentylatory, warto wspomnieć o możliwości operacyjnego zakończenia cyklu pracy suszarki.

             Produkty spożywcze doskonale zachowują swoje właściwości odżywcze i smakowe. Urządzenia suszące, komory suszące, linie suszące, suszarnie, których cena jest niska, spełniają wszystkie wymagania dotyczące bezpieczeństwa urządzeń i standardów technologicznych.


Krótki opis technologii i wyposażenia do suszenia.

     Technologia suszenia w podczerwieni lub usuwania wilgoci ma wiele istotnych zalet w porównaniu z tradycyjną technologią konwekcyjną (suszenie gorącym powietrzem)

1. Rentowność, do odparowania 1 litra wody (1 kW) potrzeba mniej energii. Promienie cieplne przenikają przez grubość produktu do 10-20 mm, a sam produkt i zawarta w nim wilgoć są podgrzewane. Proces podgrzewania jest kilkakrotnie bardziej intensywny niż w przypadku nadmuchu gorącego powietrza, a woda bardzo intensywnie zamienia się w parę. System wentylacji służy tylko do kierowania pary na zewnątrz komory i pomieszczenia

2. Szybkość suszenia. Technologia podczerwieni umożliwia kilkakrotnie szybsze usuwanie wilgoci w niższej temperaturze niż technologia konwekcyjna.

3. Brak pylenia. Jeśli w produkcie obecna jest drobno zdyspergowana frakcja, każde przedmuchanie doprowadzi do pylenia i przedostania się do układu wentylacyjnego, gdzie zmieszany z parą dostanie się do środowiska. W technologii na podczerwień system wentylacyjny usuwa czystą parę, w której nie ma zanieczyszczeń produktu w postaci cząstek kurzu, a energia tej pary może być wykorzystana do ogrzewania pomieszczenia w zimie.

4. Sterylizacja produktu. Biorąc pod uwagę fakt, że termiczne promienie podczerwone przechodzą przez całą grubość produktu, podczas suszenia proces sterylizacji odbywa się automatycznie, niszczenie lub hamowanie różnych rodzajów bakterii, co z kolei poprawia jakość produktu i eliminuje potrzebę dodatkowej sterylizacji.


Nazwa suszarni:
BASIC nа 10 tac
16 tac24 tace32 tace44 tace56 tac56 tac x2
Wydajność dla produktu przed suszeniem, kg/dzień
do 250do 1000do 1500do 2000do 2500do 3000do 6000
Moc suszarni, kW
7101420263468
Średnie zużycie prądu, kW/godzinę
571016202550
Rozmiar tac, mm
600х600
600х600
600х600
600х600
600х600
600х600
800х800
Ilość tac, szt
10162432445656
Czas suszenia, w godzinach
1-3*
1-3*
1-3*
1-3*
1-3*
1-3*
1-3*
Waga suszarni, kg
155155175220260300455
Wymiary suszarni, mm (W/S/D)

1100/750

/1450

1100/750

/1450

1280/750

/1450

1560/750

/1450

1820/750

/1450

2150/750

/1450

2100/1150

/1850

Cena (netto)
22 50030 65037 50046 75055 80063 80093 900

Więcej szczegółów oraz informacji możesz dowiedzieć się u naszych konsultantów.